met een acteur kun je theorie handen en voeten geven


.
foto: anja van der pers
foto: anja van der pers

'ervarend leren gaat sneller en is effectiever '

Een training bestaat veelal uit theorie. Een goede basis, maar wil je dat deze theorie beklijft, of wil je een bepaalde gedragsverandering aanleren? dan is oefenen met een trainingsacteur zeer effectief. Het werkt als je een verandering van binnenuit beleeft. Je bent gemotiveerder om iets te veranderen dan wanneer je het alleen theoretisch benadert. 

Het doen van een rollenspel is voor deelnemers vaak een spannend moment.  Het bieden van een veilige leeromgeving vind ik daarom heel belangrijk.. Feedback is  zonder oordeel of waarde van goed of fout. Mijn feedback bestaat uit een weergave van wat ik heb gevoeld, gezien en heb gehoord.

 

het doel

Tijdens het oefenen van een praktijksituatie hou ik haarscherp in de gaten welke competenties ik bij iemand naar boven kan halen. Het gaat er dus niet om om iemand het 'moeilijk' te maken, maar juist kwaliteiten en competenties op te roepen. Ik maak daarbij gebruik van verschillende modellen en theorieen, maar blijf ook vooral bij wat ik voel. 

expertise

Mijn kracht en tevens specialisatie is spelen / reageren vanuit gevoel. In combinatie met mijn communicatieve-,  en sociale vaardigheden. 

Voor het inleven van de rol is het fijn dat ik gebruik kan maken van een ruime en brede werkervaring. Zo speel ik met weinig moeite een rol van manager, personeel van de 'werkvloer', een zorgmedewerker. Gedrag van een medewerker in de weerstand, een verdachte die niet mee wil werken of verdacht van een diefstal. Een agressief-,  onzeker-,  of psychisch in de war persoon. 

Inmiddels heb ik 12 jaar ervaring in het spelen van verschillende rollen bij o.a. Politie, Justitie en diverse assessmentbureau's.